Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika „SUMP“ je u saradnji sa Gradskim većem za privredu grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Sekretarijata za privredu organizovalo 06.10.2017. godine u velikoj sali Privredne komore Vojvodine  konferenciju pod nazivom „Mladi privrednik u poljoprivredi“.

SUMP je predstavio uspešne članove u želji da pokaže da se od poljoprivrede može živeti, kao i da motiviše mlade da ostanu na selu. Ideja konferencije je da se predstave poljoprivrednici koji su napravili uspeh u svom poslu i koji su konkurenti na tržištu.

Mladi poljoprivrednici su ovom prilikom predstavili svoje proizvode, način kako su postigli uspeh, kako su obezbedili sredstva, kao i sa kojim poteškoćama su se suočili. Tako su se čule priče vrtlara, proizvođača sremačkog kulena, inovatora u oblasti navodnjavanja.

Mladim poljoprivrednicima se na konferenciji obratio i sekretar Vuk Radojević gde je istakao da je Pokrajina 2017. godine obezbedila kreditne linije za mlade u poljoprivredi i to po prvi put. Namenjeno je 100 miliona dinara, a od 300 prijavljenih poljoprivrednika, njih 94 je potpisalo ugovore.

Osim finansiranja, okupljeni su se složili da je veoma bitno i udruživanje. Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković rekao je da mladi ne bi trebalo da imaju predrasude kada je reč o zadrugarstvu, jer ono može da im pomogne da ostvare ambicije. Savetovao je da na taj način takođe lakše mogu da dođu do novca. Sa njim se složio i narodni poslanik Milija Miletić, koji se posebno osvrnuo na jugoistočnu Srbiju:

“Ovaj kraj je prvenstveno poznat po stočarstvu, ali je siromašan i kapaciteti su neiskorišteni. Trebalo bi da prepišemo neke od mera iz Pokrajine, kako bismo skrenuli pažnju i na mlade iz ovog dela Srbije, a pre svega na žene”.

Na konferenciji se obratio i Branislav Bandić, pomoćnik sekretara za privredu koji je pozvao  poljoprivredike da konkurišu i u okviru poziva za mikro, mala i srednja preduzeća, napominjući da se finansiraju oprema, licence, sertifikati, softveri i repro materijal. Obezbeđuje se povraćaj od 50%, a jedan od uslova je da gazdinstvo postoji bar dve godine.